Istoricul Bisericii Sfântul Nicolae

Istorie Octombrie 27, 2012

În estul oraşului Iaşi, la o distanţă de 15 km, se afla satul Mânzătești din comună Ungheni(fosta Bosia), din strămoşi, sat de clacaşi improprietariti la 1864 şi de însurăţei de la 1879.Dintr-o catagrafie a ţinutului Iaşi din 1820, reiese că Manzatestii vechi, era moşia serdarulu Onofrei.Dintr-un alt document, se pare că a fost moşia mănăstirii Galata şi oamenii se ocupau cu „maldacaritul în târg”, pentru că locul lor era strâmt şi” sufereau de vărsătura”, adică de inundaţia Prutului.

 

Prima menţiune despre existenţa unei biserici vechi în Manzatesti se găseşte în Dicţionarul Geografic Roman, în care spune:”Avea o biserică zidită în 1815 de Alexandru Ghica”.Despre aceasta, care se pare că a fost din lemn, se ştie că a ars, nemaifiind refăcută. Ştim că a rămas, la miazăzi de actuala biserica, la 200m ,locul vechiului altar, fiind marcat cu o Sfântă Cruce din piatră, încastrată în beton.
Actuala biserica din Manzatesti, cu hramul”Sfântul Nicolaie”, s-a zidit din iniţiativa unui grup de credincioşi: învăţător Ioan.A.Toma, Ştefan Buruiana,Toader Petrea şi Simion Maxim.Zidăria a fost executată de către Gh.Pandilescu,lemnăria,de către Gh. Constantinescu, iar pictura de către Nicolaie Dimitriu.Lucrarea a fost terminată în 1911, paroh fiind, pr.Vasile Mihăilescu, an în care a şi fost sfinţită de către protoiereul Ioan Tancoca, la 10 decembrie.Pridvorul a fost adăugat în 1922 fiind zidit din cărămidă pe temelie de beton, preot fiind Leon  Stancescu şi a fost sfinţit de protoiereul Gh.Niculea. Deasupra pridvorului este o turlă mare cu 2 baze mici pătrate şi ornamentate cu firide 
În interior ,biserica are distinct împărţirea cultică a bisericilor ortodoxe( planul bizantin) cu pridvor, naos şi altar., naosul şi pronaosul, formează o singură navă.
Are trei rânduri de coloane angajate în ziduri, cu arcuri de susţinere şi de descărcarea greutăţii..
Pictura interioară este originală, de la întemeierea bisericii, executată fiind, direct pe tencuieli în culori de apă(tempera), mai puţin tenace, care se şterg.Pictorul este cunoscut sub numele de Nicolaie Dimitriu. Această pictură simplă din 1911, este totuşi destul de expresivă, cu tendinţa de a rotunji cât mai mult figurile.Catapeteasma este simplă, scundă cu puţine icoane.Este uşor ornamentată cu câteva elemente din barocul târziu.Biserica nu are obiecte  cu valoare istorică sau artistică, dar catapeteasma ocupa un loc aparte.